Makaronowa zapiekanka z kiełbasą
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron, np. penne - 400 gramów
  • kiełbasa - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • oregano - 1 szczypta
  • jogurt naturalny - 150 gramów
  • majonez - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • ser żółty - 150 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Cebulę i kiełbasę pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Przyprawić pieprzem i solą.
  2. Połowę ugotowanego makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, naczynie uprzednio posmarować olejem. Na to włożyć kiełbasę z cebulą, posypać oregano i przykryć pozostałą częścią makaronu. Jogurt naturalny wymieszać z łyżką majonezu oraz z wcześniej rozgniecionym czosnkiem i zalać nim zapiekankę. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  3. Zapiekać w temp. 180 C przez około 30 min. Podajemy na ciepło.