Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • suszone drożdże - 4 łyżeczki
  • ciepła woda o temperaturze ok. 40°C - 0.25 szklanek
  • ciepłe mleko o temperaturze ok. 40°C - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • stopione masło - 100 gramów
  • mąka - 4.25 szklanek
  • jajka - 3 sztuki
  • olej do głębokiego smażenia - 1 litr
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • makaron spaghetti - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Jeszcze gorący przełóż na blaszkę i odstaw do wystygnięcia.
  2. Wymieszaj drożdże, wodę i mleko z łyżeczką cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
  3. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i pomieszaj z zimnym makaronem, następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz pączki na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.