Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku

9


Łatwe


60 min.


5 os.

Składniki
suszone drożdże4 łyżeczki
ciepła woda o temperaturze ok. 40°C0.25 szklanek
ciepłe mleko o temperaturze ok. 40°C1 szklanka
cukier puder1 łyżka
stopione masło100 gramów
mąka4.25 szklanek
jajka3 sztuki
olej do głębokiego smażenia1 litr
Cynamon z Wietnamu Knorr1 łyżeczka
makaron spaghetti100 gramów
cukier200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Jeszcze gorący przełóż na blaszkę i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Wymieszaj drożdże, wodę i mleko z łyżeczką cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i pomieszaj z zimnym makaronem, następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz pączki na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl