Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem
  • 70 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duże muszle makaronowe - 16 sztuk
  • skrzydełka kurczaka - 1 kilogram
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • orzeszki pinii - 80 gramów
  • kapary - 2 łyżki
  • twardy ser mozzarella, starty - 100 gramów
  • ser parmezan, starty - 100 gramów
  • pomidory pelati - 2 puszki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • mała marchewka - 1 sztuka
  • seler naciowy - 100 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • Przyprawa do skrzydełek kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Muszle makaronowe wrzuć do gotującej się wody, gotuj 2-3 minuty, przelej zimną wodą i rozłóż na tacce, aby odciekły z jej nadmiaru.
  2. Skrzydełka oprósz obficie przyprawą Knorr, rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 minut. Upieczone skrzydełka wystudź, oddziel od kości, drobno posiekaj.
  3. Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory. Na tarce zetrzyj marchewkę i selera, a cebulę drobno posiekaj. Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  4. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor cebulę, marchew i selera, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej wszystko pomidorami z puszki. Całość gotuj na wolnym ogniu co najmniej 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.
  5. Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu, oregano. Następnie zmiksuj w kielichu blendera i wlej do szerokiego naczynia żaroodpornego. Odstaw na bok.
  6. Mięso ze skrzydełek pomieszaj z tartymi serami, natką pietruszki, orzechami, kaparami. Farsz umieść w muszlach makaronowych, a pełne muszle ułóż w pomidorowym sosie. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i całość piecz jeszcze ok. 10 minut, aż makaron się zarumieni.