Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem

28


Łatwe


70 min.


4 os.

Składniki
duże muszle makaronowe16 sztuk
skrzydełka kurczaka1 kilogram
suszone pomidory100 gramów
natka pietruszki1 pęczek
orzechy piniowe80 gramów
kapary2 łyżki
twardy ser mozzarella, starty100 gramów
ser parmezan, starty100 gramów
pomidory pelati2 puszki
ząbek czosnku4 sztuki
średnia cebula1 sztuka
mała marchewka1 sztuka
seler naciowy100 gramów
oliwa3 łyżki
Przyprawa do skrzydełek kurczaka Knorr1 opakowanie
suszone oregano1 łyżka
sól do smaku1 szczypta
pieprz do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Muszle makaronowe wrzuć do gotującej się wody, gotuj 2-3 minuty, przelej zimną wodą i rozłóż na tacce, aby odciekły z jej nadmiaru.
Krok 2
Skrzydełka oprósz obficie przyprawą Knorr, rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 minut. Upieczone skrzydełka wystudź, oddziel od kości, drobno posiekaj.
Krok 3
Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory. Na tarce zetrzyj marchewkę i selera, a cebulę drobno posiekaj. Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor.
Krok 4
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor cebulę, marchew i selera, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej wszystko pomidorami z puszki. Całość gotuj na wolnym ogniu co najmniej 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.
Krok 5
Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu, oregano. Następnie zmiksuj w kielichu blendera i wlej do szerokiego naczynia żaroodpornego. Odstaw na bok.
Krok 6
Mięso ze skrzydełek pomieszaj z tartymi serami, natką pietruszki, orzechami, kaparami. Farsz umieść w muszlach makaronowych, a pełne muszle ułóż w pomidorowym sosie. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i całość piecz jeszcze ok. 10 minut, aż makaron się zarumieni.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl