Makowa szarlotka z lodami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • masa makowa - 200 gramów
  • cukier puder - 140 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • średnie jabłka - 3 sztuki
  • kasza manna - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • zmielone orzechy - 80 gramów
  • dodatki
  • polewa czekoladowa
  • Carte d'Or Bakalia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odciśnij je lekko na sicie. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.
  2. Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając, rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia.
  3. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 55 minut.
  4. Upieczone ciasto pokrój na kawałki, polej polewą czekoladową i podawaj z lodami Carte d'Or Bakalia.