Makowa szarlotka z lodami

19


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
Ciasto:
masa makowa200 gramów
cukier puder140 gramów
jajka3 sztuki
masło80 gramów
średnie jabłka3 sztuki
kasza manna5 łyżek
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
zmielone orzechy80 gramów
Dodatki:
polewa czekoladowa
Carte d'Or Bakalia
Przygotowanie
Krok 1
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odciśnij je lekko na sicie. Masło rozpuść w rondelku. Jaja ubij z cukrem na puch.
Krok 2
Do masy jajecznej dodaj masę makowa, jabłka, kaszę, proszek do pieczenia i orzechy, wymieszaj. Na koniec wlej, ciągle mieszając, rozpuszczone masło.
Krok 3
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22x28cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika na 55 minut.
Krok 4
Upieczone ciasto pokrój na kawałki, polej polewą czekoladową i podawaj z lodami Carte d'Or Bakalia.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl