Makowce
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • drożdże - 10 dekagramów
  • skórka otarta z 1 cytryny - 1 sztuka
  • sól - 2 szczypty
  • masa makowa
  • sparzony mak - 1.1 kilogramów
  • cukier - 50 dekagramów
  • jajko - 8 sztuk
  • kakao - 8 łyżek
  • płynny miód - 8 łyżek
  • skórka otarta z 1 cytryny - 1 sztuka
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w śmietanie.
  2. Z reszty składników zagnieć ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą Kasią.
  3. Ciasto włóż do lodówki lub w inne zimne miejsca na 24 godziny.
  4. Przygotuj masę makową z dwukrotnie zmielonego maku i reszty składników.
  5. Ciasto podziel na cztery części, wyrób, pozostaw przykryte kulki do lekkiego wyrośnięcia.
  6. Następnie rozwałkuj możliwie jak najcieniej.
  7. Masę połóż równomiernie, posyp skórką pomarańczową i rodzynkami, dokładnie i ciasno zwiń, dobrze sklejając boki.
  8. Włóż do blaszek szarlotkowych, oddzielając zawijańce papierem do pieczenia. Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu. Jeżeli dla kogoś tyle makowców to przesada, można o połowę zmniejszyć proporcje i zrobić dwa.
  9. Nie zapomnij posmarować je jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką lub orzechami.