| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Kasię posiekać z mąką i cukrem. | 
| Krok 2 | 
| Dodać cztery łyżki wody, zagnieść ciasto. | 
| Krok 3 | 
| Owinąć je folią, schłodzić. | 
| Krok 4 | 
| Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem. | 
| Krok 5 | 
| Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić. | 
| Krok 6 | 
| Dwukrotnie zemleć. | 
| Krok 7 | 
| Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. | 
| Krok 8 | 
| Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. | 
| Krok 9 | 
| Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. | 
| Krok 10 | 
| Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. | 
| Krok 11 | 
| Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w 200 st. C. | 
| Krok 12 | 
| Na spodzie rozłożyć masę makową. | 
| Krok 13 | 
| Upiec. | 
| Krok 14 | 
| Udekorować ciasto skórką pomarańczową i jabłkami. |