Makowczyk
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 5 łyżek
  • masa makowa
  • mak - 30 dekagramów
  • kasza manna - 10 łyżek
  • jabłko - 6 sztuk
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • jajko - 8 sztuk
  • zmielone orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką i cukrem.
  2. Dodać cztery łyżki wody, zagnieść ciasto.
  3. Owinąć je folią, schłodzić.
  4. Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem.
  5. Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić.
  6. Dwukrotnie zemleć.
  7. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka.
  8. Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego.
  9. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
  10. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy.
  11. Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w 200 st. C.
  12. Na spodzie rozłożyć masę makową.
  13. Upiec.
  14. Udekorować ciasto skórką pomarańczową i jabłkami.