Makowczyk

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Masa makowa:
jajko8 sztuk
Ciasto:
cukier5 łyżek
Masa makowa:
cukier1.5 szklanek
jabłko6 sztuk
Ciasto:
mąka1.5 szklanek
Masa makowa:
kasza manna10 łyżek
mak30 dekagramów
cukier waniliowy1 opakowanie
skórka pomarańczowa2 łyżki
olejek migdałowy1 opakowanie
zmielone orzechy włoskie 10 dekagramów
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
Masa makowa:
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię posiekać z mąką i cukrem.
Krok 2
Dodać cztery łyżki wody, zagnieść ciasto.
Krok 3
Owinąć je folią, schłodzić.
Krok 4
Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem.
Krok 5
Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić.
Krok 6
Dwukrotnie zemleć.
Krok 7
Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka.
Krok 8
Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego.
Krok 9
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Krok 10
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy.
Krok 11
Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w 200 st. C.
Krok 12
Na spodzie rozłożyć masę makową.
Krok 13
Upiec.
Krok 14
Udekorować ciasto skórką pomarańczową i jabłkami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl