Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię posiekać z mąką i cukrem. |
Krok 2 |
Dodać cztery łyżki wody, zagnieść ciasto. |
Krok 3 |
Owinąć je folią, schłodzić. |
Krok 4 |
Mak opłukać i osączyć, zalać mlekiem. |
Krok 5 |
Gotować 30 minut, znów osączyć i schłodzić. |
Krok 6 |
Dwukrotnie zemleć. |
Krok 7 |
Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka. |
Krok 8 |
Do masy dodawać po łyżeczce maku, kaszy manny z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i kilka kropli olejku migdałowego. |
Krok 9 |
Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. |
Krok 10 |
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. |
Krok 11 |
Formę wyłożyć ciastem, podpiec na złoty kolor w 200 st. C. |
Krok 12 |
Na spodzie rozłożyć masę makową. |
Krok 13 |
Upiec. |
Krok 14 |
Udekorować ciasto skórką pomarańczową i jabłkami. |