Makowczyk w kruchym cieście
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180'C °C

Składniki:

  • mąka - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • spirytus - 2 łyżki
  • dżem morelowy - 5 łyżek
  • masa makowa: - 900 gramów
  • miód - 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • bakalie - 100 gramów
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką i solą.
  2. Dodać jajko, żółtko, śmietanę, spirytus (uważając, by nie polać jajek-bo się zetną).
  3. Zagnieść ciasto.
  4. Schłodzić.
  5. Mak podgrzać, wymieszać z miodem, Kasią, dodać bakalie.
  6. Lekko ostudzić, połączyć z pianą z białka.
  7. Częścią ciasta wypełnić dno i boki natłuszczonej formy, wyłożyć masę makową.
  8. Z reszty ciasta wyciąć gwiazdki, choinki...Ułożyć na wierzchu ciasta i posmarować dżemem.
  9. Upiec. Smacznego:)