Makowe ciasteczka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • suchy mak. - 150 gramów
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • śmietana 30 % - 70 mililitrów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mak wsyp do śmietanki i podgrzej, nie gotuj.
  2. Kasię rozpuść w oddzielnym rondelku.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i sodą, dodaj mak ze śmietanką oraz przestudzoną Kasię.
  4. Na koniec dodaj sok z cytryny i wszystko wymieszaj.
  5. Z powstałej masy przygotuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach 4 cm. UWAGA: podczas pieczenia ciasteczka zmieniają kształt na płaskie.
  6. Piecz w 170 st. C około 15 minut.