Makowe ciasteczka

10


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka170 gramów
cukier150 gramów
suchy mak.150 gramów
cynamon0.5 łyżeczek
śmietana 30 %70 mililitrów
soda oczyszczona1 łyżeczka
sok z 1 cytryny1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mak wsyp do śmietanki i podgrzej, nie gotuj.
Krok 2
Kasię rozpuść w oddzielnym rondelku.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i sodą, dodaj mak ze śmietanką oraz przestudzoną Kasię.
Krok 4
Na koniec dodaj sok z cytryny i wszystko wymieszaj.
Krok 5
Z powstałej masy przygotuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach 4 cm. UWAGA: podczas pieczenia ciasteczka zmieniają kształt na płaskie.
Krok 6
Piecz w 170 st. C około 15 minut.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl