Makowe ciasto z jabłkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • mąka - 15 dekagramów
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • zmielony mak - 15 dekagramów
  • zmielone orzechy laskowe - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • jabłka
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka - gatunek trudno rozgotowujący się, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki, a następnie na kawałki. Przełożyć do rondla, podlać 70 ml wody, dodać 2 - 3 łyżki cukru i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jabłka przekładamy na sito, by osączyć z nadmiaru wody i wytworzonego soku.
  2. Kasię, cukier puder, cukier waniliowy i jaja ucierać tak, by powstała puszysta masa, następnie stopniowo dodawać orzechy, mak oraz sok z cytryny. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą dodawać na przemian z mlekiem do ucieranego ciasta. Na koniec do ciasta dodać odcedzone jabłka i jeszcze raz krótko wymieszać z ciastem.
  3. Formę wysmarowaną Kasią obsypać mąką i przełożyć do niej ciasto.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni C i pieczemy około 25 - 30 minut.
  5. Ciasto oblewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosowymi wiórkami - ale niekoniecznie.
  6. Kroimy dopiero po ostudzeniu.