Makowiec

3


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka50 dekagramów
drożdże5 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
śmietana0.5 szklanek
cukier0.5 szklanek
aromat waniliowy1 opakowanie
żółtko3 sztuki
Nadzienie:
zmielony mak50 dekagramów
aromat migdałowy1 opakowanie
jajko1 sztuka
białko 1 sztuka
rodzynki1 opakowanie
cukier0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i śmietaną, dodać trochę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Do mąki dodać wszystkie składniki, również drożdże i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli jest za luźne, dodać mąki, a jeżeli jest za twarde, to trochę śmietany.
Krok 3
Odstawić do wyrośnięcia!
Krok 4
Mak wymieszać z resztą składników. Można dodać więcej cukru jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasto.
Krok 5
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąt.
Krok 6
Przed nałożeniem maku należy je posmarować białkiem.
Krok 7
Rozkładamy równomiernie mak i zwijamy w roladę.
Krok 8
Ciasto zawijamy w pergamin do pieczenia wysmarowany Kasią i układamy na blaszce do pieczenia.
Krok 9
Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta!
Krok 10
Pieczemy w temp. 180 st. około 35 min. (aż się zarumienią).
Krok 11
Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem! Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl