Przygotowanie |
Krok 1 |
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i śmietaną, dodać trochę mąki, odstawić do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Do mąki dodać wszystkie składniki, również drożdże i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli jest za luźne, dodać mąki, a jeżeli jest za twarde, to trochę śmietany. |
Krok 3 |
Odstawić do wyrośnięcia! |
Krok 4 |
Mak wymieszać z resztą składników. Można dodać więcej cukru jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasto. |
Krok 5 |
Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąt. |
Krok 6 |
Przed nałożeniem maku należy je posmarować białkiem. |
Krok 7 |
Rozkładamy równomiernie mak i zwijamy w roladę. |
Krok 8 |
Ciasto zawijamy w pergamin do pieczenia wysmarowany Kasią i układamy na blaszce do pieczenia. |
Krok 9 |
Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta! |
Krok 10 |
Pieczemy w temp. 180 st. około 35 min. (aż się zarumienią). |
Krok 11 |
Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem! Smacznego! |