| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i śmietaną, dodać trochę mąki, odstawić do wyrośnięcia. |
| Krok 2 |
| Do mąki dodać wszystkie składniki, również drożdże i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli jest za luźne, dodać mąki, a jeżeli jest za twarde, to trochę śmietany. |
| Krok 3 |
| Odstawić do wyrośnięcia! |
| Krok 4 |
| Mak wymieszać z resztą składników. Można dodać więcej cukru jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasto. |
| Krok 5 |
| Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąt. |
| Krok 6 |
| Przed nałożeniem maku należy je posmarować białkiem. |
| Krok 7 |
| Rozkładamy równomiernie mak i zwijamy w roladę. |
| Krok 8 |
| Ciasto zawijamy w pergamin do pieczenia wysmarowany Kasią i układamy na blaszce do pieczenia. |
| Krok 9 |
| Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta! |
| Krok 10 |
| Pieczemy w temp. 180 st. około 35 min. (aż się zarumienią). |
| Krok 11 |
| Po upieczeniu zdejmujemy pergamin i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy suchym makiem! Smacznego! |