Makowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 350 gramów
  • mąka ziemniaczana - 40 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • krem
  • gotowy mak z bakaliami z puszki - 400 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • dżem śliwkowy - 1 łyżka
  • wierzch
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 110 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  2. Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania.
  3. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do masy.
  4. Na końcu wlej kilka kropli olejku migdałowego i dodaj ubitą na sztywno pianę z 4 białek.
  5. Delikatnie wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką blachy o wymiarach 20 na 30 cm.
  7. 2 żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj dżem śliwkowy i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek.
  8. Wszystko wymieszaj z makiem z puszki i wyłóż na ciasto.
  9. Cztery białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połóż na masie makowej.
  10. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.