Makowiec

32


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
mąka350 gramów
mąka ziemniaczana40 gramów
cukier220 gramów
jajko4 sztuki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
olejek migdałowy1 opakowanie
Krem:
gotowy mak z bakaliami z puszki400 gramów
cukier puder100 gramów
jajko2 sztuki
dżem śliwkowy1 łyżka
Wierzch:
białko 4 sztuki
cukier110 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię utrzyj z cukrem na puszysty krem.
Krok 2
Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania.
Krok 3
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do masy.
Krok 4
Na końcu wlej kilka kropli olejku migdałowego i dodaj ubitą na sztywno pianę z 4 białek.
Krok 5
Delikatnie wymieszaj.
Krok 6
Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką blachy o wymiarach 20 na 30 cm.
Krok 7
2 żółtka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj dżem śliwkowy i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek.
Krok 8
Wszystko wymieszaj z makiem z puszki i wyłóż na ciasto.
Krok 9
Cztery białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połóż na masie makowej.
Krok 10
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl