Makowiec biszkoptowy

7


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko8 sztuk
cukier2 szklanki
mąka3 szklanki
oliwa8 łyżek
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Krem:
mak60 dekagramów
jajko6 sztuk
cukier1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
olejek migdałowy1 opakowanie
gorzka czekolada1 opakowanie
migdały1 garść
rodzynki1 garść
suszone morele1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia.
Krok 2
Masa: mak zaparzyć i zmielić trzy razy.
Krok 3
Połączyć z jajkami, cukrem oraz zapachem.
Krok 4
Kasię rozpuścić i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać masę makową.
Krok 5
Gotować, aż masa będzie gęsta.
Krok 6
Do masy makowej dodać drobno pokrojone rodzynki, migdały i morele.
Krok 7
Ciasto podzielić na 2 części, jedną położyć na blachę, potem mak i drugą część ciasta.
Krok 8
Gorącą masą przełożyć ciasto.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl