Makowiec biszkoptowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka - 3 szklanki
  • oliwa - 8 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • krem
  • mak - 60 dekagramów
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • migdały - 1 garść
  • rodzynki - 1 garść
  • suszone morele - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia.
  2. Masa: mak zaparzyć i zmielić trzy razy.
  3. Połączyć z jajkami, cukrem oraz zapachem.
  4. Kasię rozpuścić i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać masę makową.
  5. Gotować, aż masa będzie gęsta.
  6. Do masy makowej dodać drobno pokrojone rodzynki, migdały i morele.
  7. Ciasto podzielić na 2 części, jedną położyć na blachę, potem mak i drugą część ciasta.
  8. Gorącą masą przełożyć ciasto.