Makowiec dla zapracowanych
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 0.25 szklanek
  • zapach cytrynowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta kwaśna - 2 łyżki
  • masa makowa
  • gotowa masa makowa - 1 puszka
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • zapach migdałowy - 1 opakowanie
  • beza
  • białka - 5 sztuk
  • cukier - 0.25 szklanek
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, jedną większą, drugą trochę mniejszą. (Białka zostawiamy do piany).
  2. Mniejszą lekko podmrozić, wyłożyć blaszkę o wymiarach 40x25 cm papierem do pieczenia, palcami rozłożyć cienko ciasto.
  3. Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie, dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć na ciasto, na to ubite białka z odrobiną soli, cukrem i budyniem.
  5. Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.
  6. Piec w 180º C około 50 min. Smacznego!