Makowiec dla zapracowanych

6


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko5 sztuk
cukier0.25 szklanek
Beza:
cukier0.25 szklanek
budyń waniliowy1 opakowanie
Ciasto:
mąka3 szklanki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Masa makowa:
brzoskwinie1 puszka
Ciasto:
cukier waniliowy1 opakowanie
śmietana gęsta kwaśna 2 łyżki
Beza:
białka5 sztuk
Masa makowa:
gotowa masa makowa1 puszka
zapach migdałowy1 opakowanie
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
zapach cytrynowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka oddzielić od białek i zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, jedną większą, drugą trochę mniejszą. (Białka zostawiamy do piany).
Krok 2
Mniejszą lekko podmrozić, wyłożyć blaszkę o wymiarach 40x25 cm papierem do pieczenia, palcami rozłożyć cienko ciasto.
Krok 3
Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem, dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie, dokładnie wymieszać.
Krok 4
Wyłożyć na ciasto, na to ubite białka z odrobiną soli, cukrem i budyniem.
Krok 5
Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.
Krok 6
Piec w 180º C około 50 min. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl