Makowiec - który zawsze się udaje

8


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Masa:
mak1 kilogram
jajko2 sztuki
mąka ziemniaczana2 łyżki
cukier0.5 szklanek
olejek migdałowy1 opakowanie
miód3 łyżki
dżem 1 opakowanie
bakalie20 dekagramów
mleko1 litr
Ciasto:
mąka1 kilogram
drożdże12 dekagramów
mleko0.5 litrów
Kostka do pieczenia Kasia0.75 opakowań
jajko4 sztuki
sól1 szczypta
cukier0.75 szklanek
olejek arakowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowanie maku: Mak zalać mlekiem 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia.
Krok 2
Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 do 10 godzin.
Krok 3
Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę.
Krok 4
Dodać jajka, cukier, olejek migdałowy, kilka łyżek miodu i tyle samo dżemu lub powidła, orzechy, rodzynki, migdały, mąkę.
Krok 5
Wszystko dobrze wymieszać.
Krok 6
Ciasto: Mąkę, drożdże, rozpuszczoną Kasię, jajka, sól, olejek i cukier wyrobić, dodając ciepłego mleka.
Krok 7
Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 8
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować placki i posmarować na ok. 1cm makiem, zawijać makowce, a następnie owinąć w papier pergaminowy i piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w temp. 200 stopni.
Krok 9
Upieczone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl