Makowiec - który zawsze się udaje
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

    masa
  • mak - 1 kilogram
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • miód - 3 łyżki
  • dżem - 1 opakowanie
  • bakalie - 20 dekagramów
  • mleko - 1 litr
  • ciasto
  • mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 12 dekagramów
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • jajko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 0.75 szklanek
  • olejek arakowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie maku: Mak zalać mlekiem 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia.
  2. Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 do 10 godzin.
  3. Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę.
  4. Dodać jajka, cukier, olejek migdałowy, kilka łyżek miodu i tyle samo dżemu lub powidła, orzechy, rodzynki, migdały, mąkę.
  5. Wszystko dobrze wymieszać.
  6. Ciasto: Mąkę, drożdże, rozpuszczoną Kasię, jajka, sól, olejek i cukier wyrobić, dodając ciepłego mleka.
  7. Odstawić do wyrośnięcia.
  8. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować placki i posmarować na ok. 1cm makiem, zawijać makowce, a następnie owinąć w papier pergaminowy i piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w temp. 200 stopni.
  9. Upieczone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem.