Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotowanie maku: Mak zalać mlekiem 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu, aż do wrzenia. |
Krok 2 |
Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8 do 10 godzin. |
Krok 3 |
Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę. |
Krok 4 |
Dodać jajka, cukier, olejek migdałowy, kilka łyżek miodu i tyle samo dżemu lub powidła, orzechy, rodzynki, migdały, mąkę. |
Krok 5 |
Wszystko dobrze wymieszać. |
Krok 6 |
Ciasto: Mąkę, drożdże, rozpuszczoną Kasię, jajka, sól, olejek i cukier wyrobić, dodając ciepłego mleka. |
Krok 7 |
Odstawić do wyrośnięcia. |
Krok 8 |
Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować placki i posmarować na ok. 1cm makiem, zawijać makowce, a następnie owinąć w papier pergaminowy i piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w temp. 200 stopni. |
Krok 9 |
Upieczone makowce polukrować lub posypać cukrem pudrem. |