Przygotowanie |
Krok 1 |
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białka), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto na wilgotny makowiec z gotowej masy makowej. |
Krok 2 |
Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. |
Krok 3 |
Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie białka ubij na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową. Na koniec wyłóż do foremki i równo rozsmaruj. |
Krok 4 |
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut. |