Makowiec na kruchym cieście
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • rozkłócone jajko - 1 sztuka
  • masa makowa
  • masa makowa - 900 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 140 gramów
  • kasza manna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię.
  2. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół.
  3. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm.
  4. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem.
  5. Masę makową wyłóż z puszki do miski.
  6. Żółtka jajek oddziel od białek.
  7. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  8. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem.
  9. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek.
  10. Masę przełóż na ciasto.
  11. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki.
  12. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  13. Piecz w 180 st. C. przez około 40 min.