Makowiec na kruchym cieście

145


Trudne


75 min.


8 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna200 gramów
masło100 gramów
cukier puder50 gramów
jajka3 sztuki
jogurt naturalny2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier wanilinowy1 opakowanie
sól1 szczypta
Masa makowa::
zmielony mak100 gramów
mleko150 mililitrów
orzechy włoskie (posiekane) 30 gramów
suszone morele30 gramów
kandyzowana skórka pomarańczowa50 gramów
masło50 gramów
cytryna1 sztuka
miód3 łyżki
aromat migdałowy0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białko), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto.
Krok 2
Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę
Krok 3
W tym czasie przygotuj masę makową. W rondlu zagotuj mleko i wsyp mak, gotuj chwilę i odstaw do ostygnięcia. W drugim rondelku rozpuść masło. Otrzyj skórkę z cytryny.
Krok 4
W misce wymieszaj wystudzony mak, bakalie, roztopione masło, miód, otartą skórkę cytrynową i aromat migdałowy. Ubij z boku odłożone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką.
Krok 5
Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie na wierzch wyłóż masę makową i wyrównaj rozsmarowując.
Krok 6
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl