Makowiec na kruchym cieście

184


Trudne


75 min.


8 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna200 gramów
masło100 gramów
cukier puder50 gramów
jajka3 sztuki
jogurt naturalny2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier wanilinowy1 opakowanie
sól1 szczypta
masa makowa:1 słoik
Przygotowanie
Krok 1
Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białka), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto na wilgotny makowiec z gotowej masy makowej.
Krok 2
Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Krok 3
Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie białka ubij na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową. Na koniec wyłóż do foremki i równo rozsmaruj.
Krok 4
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl