Makowiec tradycyjny

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 1 sztuka
  • mąka krupczatka - 45 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • masa makowa
  • mak - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 15 dekagramów
  • białko - 1 sztuka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • rodzynki - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wymieszać, trochę ciasta (kulę) zostawić na posypkę.
  2. Na ciasto wyłożyć mak.
  3. Piec w temp 180-190 C przez około 50 minut.