|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
jajko | 6 sztuk | |
Masa: | ||
jajko | 3 sztuki | |
Ciasto: | ||
cukier | 30 dekagramów | |
mąka | 30 dekagramów | |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki | |
Masa: | ||
cukier puder | 1 szklanka | |
olejek migdałowy | 1 opakowanie | |
Ciasto: | ||
skórka i sok z cytryny | 1 sztuka | |
Masa: | ||
cukier wanliowy | 1 opakowanie | |
Ciasto: | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 18 dekagramów | |
Masa: | ||
maku | 30 dekagramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę. |
Krok 2 |
Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. |
Krok 3 |
Kasię z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na koniec sztywno ubita pianę. Połowę ciasta wylać do formy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w 180˚C. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |