MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 ˚C °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 18 dekagramów
  • mąka - 30 dekagramów
  • cukier - 30 dekagramów
  • jajko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • skórka i sok z cytryny - 1 sztuka
  • masa
  • maku - 30 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.
  2. Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
  3. Kasię z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na koniec sztywno ubita pianę. Połowę ciasta wylać do formy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w 180˚C.