MAKOWIEC W CYTRYNOWYM CIEŚCIE

5


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
Masa:
jajko3 sztuki
Ciasto:
cukier30 dekagramów
mąka30 dekagramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Masa:
cukier puder1 szklanka
olejek migdałowy1 opakowanie
Ciasto:
skórka i sok z cytryny1 sztuka
Masa:
cukier wanliowy 1 opakowanie
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia18 dekagramów
Masa:
maku30 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.
Krok 2
Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
Krok 3
Kasię z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na koniec sztywno ubita pianę. Połowę ciasta wylać do formy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w 180˚C.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl