Makowiec z pianą

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olejek migdałowy
  • masa
  • mak - 300 gramów
  • białko - 2 sztuki
  • dżem śliwkowy - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • piana
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem, następnie ucierając, dodawać mąkę, proszek i olejek.
  2. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
  3. Mak sparzyć i 2 razy przemielić, wymieszać z pozostałymi składnikami masy.
  4. Ciasto na blachę, a następnie masa makowa i do piekarnika na 40 minut.
  5. Wyciągnąć ciasto i szybko na ciasto ubitą pianę z cukrem-cukier dodać, gdy piana już sztywna będzie i zapiec na złoty kolor.