Makowiec zwijany

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

50 dekagramów

20 dekagramów

3 sztuki

0.5 szklanki

masa:

1 sztuka

10 dekagramów

2 łyżki

20 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa makowa: mak opłukać, zebrać zanieczyszczenia, zalać wodą i gotować ok. 30 minut.

Krok 2

Odparować, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z resztą dodatków oprócz białka i smażyć na Kasi na patelni ok. 15 minut.

Krok 3

Rozetrzeć 6 dag drożdży z łyżką cukru.

Krok 4

Na stolnicę wsypać mąkę i dodać wszystkie składniki wraz z drożdżami.

Krok 5

Szybko, ale dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.

Krok 6

Rozwałkować na 2 prostokąty, każdy posmarować połową masy makowej i zwinąć w rulony długości formy i wkładać do tejże uprzednio wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej