Makowiec zwijany

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa:

20 dekagramów

20 dekagramów

2 łyżki

5 dekagramów

10 dekagramów

1 sztuka

ciasto:

50 dekagramów

15 dekagramów

2 sztuki

3 sztuki

15 dekagramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa makowa: mak opłukać, zebrać zanieczyszczenia, zalać wodą i gotować ok. 30 minut.

Krok 2

Odparować, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z resztą dodatków oprócz białka i smażyć na Kasi na patelni ok. 15 minut.

Krok 3

Rozetrzeć 6 dag drożdży z łyżką cukru.

Krok 4

Na stolnicę wsypać mąkę i dodać wszystkie składniki wraz z drożdżami.

Krok 5

Szybko, ale dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.

Krok 6

Rozwałkować na 2 prostokąty, każdy posmarować połową masy makowej i zwinąć w rulony długości formy i wkładać do tejże uprzednio wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec zwijany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej