Makowiec zwijany
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 75 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • drożdże - 8 dekagramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 0.3 łyżeczek
  • masa makowa
  • mak - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • płynny miód - 3.4 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • orzechy krojone - 10 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żółtko - 4 sztuki
  • białko - 6 sztuk
  • sól - 0.3 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru.
  3. Gdy będzie płynny - wlać do mąki.
  4. Dodać żółtka i śmietanę.
  5. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie.
  6. Kasię roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól i olejek.
  7. Wszystko dobrze wymieszać.
  8. Podsmażyć.
  9. Białka ubić i wmieszać do przestudzonej masy.