
60 minut
Średnie
Wskazówki pieczenia:
Składniki:
ciasto
- mąka pszenna - 75 dekagramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
- drożdże - 8 dekagramów
- żółtko - 3 sztuki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kwaśna śmietana - 1 szklanka
- cukier - 2 łyżki
- sól - 0.3 łyżeczek
masa makowa
- mak - 40 dekagramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
- płynny miód - 3.4 szklanki
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- orzechy krojone - 10 dekagramów
- rodzynki - 10 dekagramów
- olejek migdałowy - 1 opakowanie
- cukier - 0.5 szklanek
- żółtko - 4 sztuki
- białko - 6 sztuk
- sól - 0.3 łyżeczek
Sposób przygotowania:
- Kasię posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
- Zrobić rozczyn z drożdży i cukru.
- Gdy będzie płynny - wlać do mąki.
- Dodać żółtka i śmietanę.
- Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie.
- Kasię roztopić i dodać miód, cukier, cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól i olejek.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Podsmażyć.
- Białka ubić i wmieszać do przestudzonej masy.