Makownik
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie
  • masa makowa
  • mak - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie
  • bakalie - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • krem
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier puder - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
  2. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
  3. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
  6. Piec ok. 25 minut w temp. 170C.
  7. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym.
  8. Mak zalać woda, zagotować i zostawić na 24 h.
  9. Na drugi dzień mak zmielić.
  10. Do naczynia przełożyć mak, Kasię, cukier i aromat.
  11. Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie.
  12. Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać.
  13. Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
  14. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować.
  15. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
  16. Chwilę pogotować i ostudzić.
  17. Miękką Kasię utrzeć, dodając cukier puder i ostudzony budyń.
  18. Gotowy krem wyłożyć na masę makową.