Makownik

0


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
Masa makowa:
jajko3 sztuki
Krem:
mąka pszenna1 łyżka
Ciasto:
cukier1 szklanka
Masa makowa:
cukier0.5 szklanek
Krem:
mleko2 szklanki
Ciasto:
mąka0.75 szklanek
Krem:
mąka ziemniaczana1 łyżka
Ciasto:
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
Masa makowa:
mak2 szklanki
Krem:
cukier puder3 łyżki
Masa makowa:
bakalie1 opakowanie
Ciasto:
aromat migdałowy1 opakowanie
Masa makowa:
aromat migdałowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia15 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać.
Krok 2
Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Krok 3
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4
Delikatnie wymieszać.
Krok 5
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
Krok 6
Piec ok. 25 minut w temp. 170C.
Krok 7
Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym.
Krok 8
Mak zalać woda, zagotować i zostawić na 24 h.
Krok 9
Na drugi dzień mak zmielić.
Krok 10
Do naczynia przełożyć mak, Kasię, cukier i aromat.
Krok 11
Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie.
Krok 12
Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać.
Krok 13
Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Krok 14
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować.
Krok 15
W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka.
Krok 16
Chwilę pogotować i ostudzić.
Krok 17
Miękką Kasię utrzeć, dodając cukier puder i ostudzony budyń.
Krok 18
Gotowy krem wyłożyć na masę makową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl