Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. |
Krok 2 |
Dodać żółtka i jeszcze ubijać. |
Krok 3 |
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. |
Krok 4 |
Delikatnie wymieszać. |
Krok 5 |
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. |
Krok 6 |
Piec ok. 25 minut w temp. 170C. |
Krok 7 |
Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym. |
Krok 8 |
Mak zalać woda, zagotować i zostawić na 24 h. |
Krok 9 |
Na drugi dzień mak zmielić. |
Krok 10 |
Do naczynia przełożyć mak, Kasię, cukier i aromat. |
Krok 11 |
Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie. |
Krok 12 |
Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać. |
Krok 13 |
Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. |
Krok 14 |
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. |
Krok 15 |
W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. |
Krok 16 |
Chwilę pogotować i ostudzić. |
Krok 17 |
Miękką Kasię utrzeć, dodając cukier puder i ostudzony budyń. |
Krok 18 |
Gotowy krem wyłożyć na masę makową. |