Makowo-serowe
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • mak - 4.5 szklanek
  • cukier puder - 1.25 szklanek
  • rodzynki - 100 gramów
  • posiekane orzechy włoskie - 100 gramów
  • osobno białko i żółtko - 4 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • twaróg półtłusty - 1.2 kilogramów
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • osobno białko i żółtko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa - 1 unit
  • biała czekolada - 2 opakowania
  • śmietanka 30% - 3 łyżki
  • rum - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę czasu.
  2. Po tym czasie wyłożyć do formy o wymiarach 45 x 40 cm.
  3. Ponakłuwać, podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut.
  4. Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć, dwukrotnie zemleć.
  5. Utrzeć z cukrem i żółtkami.
  6. Dodać bakalie, olejek, bułkę tartą, wymieszać.
  7. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową.
  8. Masa serowa: Miękką Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając.
  9. Wmieszać mąkę, skórkę.
  10. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.
  11. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową.
  12. Na nią wyłożyć masę serową.
  13. Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC (oczywiście zależy od piekarnika, ja piekłam dokładnie godzinkę).
  14. Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu.
  15. Polać polewą i dowolnie udekorować.