Makowy pierścień
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 40 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • suszone drożdże instant - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtka jajek (L) - 3 sztuki
  • białko jajka (L) - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • masa makowa - 500 gramów
  • białko jajka (L) - 1 sztuka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • cukier puder - 100 gramów
  • woda - 3 łyżeczki
  • migdały - 100 gramów
  • owocowa mieszanka keksowa - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztop i odstaw do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól i mleko. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Następnie dodaj rozpuszczoną Kasię, wymieszaj i zagniataj do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk. Z ciasta uformuj kulę, włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
  3. Przygotuj nadzienie. Białko ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową (gotową z puszki lub przygotowaną ze zmielonego maku). Na koniec dodaj bułkę tartą.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt wielkości papieru. Na ciasto wyłóż równomiernie masę makową. Całość zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca.
  5. Otrzymaną roladę lekko rozciągnij i ułóż z niej pierścień. Ciasto natnij i rozłóż w ten sposób, aby plastry trzymały się środka, a jednocześnie widoczny był przekrój rolady. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem.
  6. Wyrośniętą roladę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 40 minut. Cukier puder utrzyj z wodą na gęsty lukier. Przestudzone ciasto udekoruj lukrem i bakaliami.