Malibu
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • woda - 4 łyżki
  • oliwa - 4 łyżki
  • krem
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • wódka - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, oliwą i wodą. Dodać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  3. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec. Piec 20-25 min. w temperaturze 180º C.
  4. Ciasto odwrócić do góry dnem i nie zdejmować papieru aż wystygnie. Z chłodnego ciasta zdjąć papier i skroić wierzchnią skórkę. Przekroić na dwie części.
  5. Kasię utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki. Wyłożyć krem na jedną część ciasta (zostawić dwie łyżki kremu).
  6. Przykryć drugą częścią i posmarować cienko resztą kremu. Posypać wiórkami lub tartą białą czekoladą.