MALINOWA POKUSA
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • olej - 0.33 szklanek
  • ocet - 1 łyżka
  • biszkopt fix - 1 opakowanie
  • kakao - 3 łyżki
  • krem waniliowy
  • krem waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • czekolada mleczna - 1 opakowanie
  • biszkopty - 1 opakowanie
  • galaretka malinowa - 2 opakowania
  • krem malinowy
  • galaretka malinowa - 1 opakowanie
  • serek homogenizowany - 2 opakowania
  • maliny - 2 pęczki
  • poncz
  • syrop malinowy - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • woda mineralna - 1 opakowanie
  • alkohol - 1 szczypta
  • dekoracja
  • polewa mleczna - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: oddzielić białka od żółtek - białka ubić na sztywno dodając wcześniej szczyptę soli. Dodać cukier - nadal ubijać. Dodać żółtka, ocet i olej.
  2. Na koniec dodać mąkę i biszkopt fix oraz kakao - wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok 40 min w 180 st.
  3. Po wystudzeniu przekroić na pół. Nasączyć obie połówki biszkopta ponczem wykonanym z syropu malinowego, soku z cytryny, wody mineralnej oraz odrobiny alkoholu - wg uznania
  4. KREM WANILIOWY: przygotować wg przepisu producenta dodając na koniec 100 g miękkiej margaryny Kasi. Dodać potarkowaną czekoladę
  5. Krem wyłożyć na wystudzonej połówce nasączonego ponczem biszkopta. Na krem poukładać wzdłuż biszkopty najlepiej podłużne robiąc przerwy między rzędami. 2 galaretki malinowe rozpuścić w 0,5 l wody - jak będzie tężała wylać w przerwy między biszkoptami.
  6. KREM MALINOWY: 1 galaretkę malinową rozpuścić w niepełnej szklance wody - ostudzić. Jak zacznie tężeć zmiksować z serkami homogenizowanymi, do masy dodać świeże maliny w całości
  7. Masę delikatnie rozsmarować na cieście. Przykryć drugą połówką biszkopta. Wierzch polać polewą mleczną. Odstawić w chłodne miejsce.