BISZKOPT: oddzielić białka od żółtek - białka ubić na sztywno dodając wcześniej szczyptę soli. Dodać cukier - nadal ubijać. Dodać żółtka, ocet i olej.
Na koniec dodać mąkę i biszkopt fix oraz kakao - wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok 40 min w 180 st.
Po wystudzeniu przekroić na pół. Nasączyć obie połówki biszkopta ponczem wykonanym z syropu malinowego, soku z cytryny, wody mineralnej oraz odrobiny alkoholu - wg uznania
KREM WANILIOWY: przygotować wg przepisu producenta dodając na koniec 100 g miękkiej margaryny Kasi. Dodać potarkowaną czekoladę
Krem wyłożyć na wystudzonej połówce nasączonego ponczem biszkopta. Na krem poukładać wzdłuż biszkopty najlepiej podłużne robiąc przerwy między rzędami. 2 galaretki malinowe rozpuścić w 0,5 l wody - jak będzie tężała wylać w przerwy między biszkoptami.
KREM MALINOWY: 1 galaretkę malinową rozpuścić w niepełnej szklance wody - ostudzić. Jak zacznie tężeć zmiksować z serkami homogenizowanymi, do masy dodać świeże maliny w całości
Masę delikatnie rozsmarować na cieście. Przykryć drugą połówką biszkopta. Wierzch polać polewą mleczną. Odstawić w chłodne miejsce.