Malinowe szaleństwo

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • białko - 3 sztuki
  • cukier - 175 gramów
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • starta czekolada deserowa - 25 gramów
  • czekolada deserowa - 175 gramów
  • śmietana kremówka - 450 gramów
  • świeże maliny - 350 gramów
  • stopiona czekolada deserowa - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Wyciąć z pergaminu 3 prostokąty o wymiarach 10 na 25 cm i rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia.
  2. W dużej misce ubić pianę z białek, stopniowo wsypywać połowę cukru. Nie przerywać ubijania, aż piana będzie sztywna.
  3. Wsypać resztę cukru, mąkę kukurydzianą i startą czekoladę, wymieszać metalową łyżką.
  4. Wycisnąć masę na pergamin przy pomocy woreczka do dekorowania z wkładką o średnicy otworu 1 cm.
  5. Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140 stopni przez półtorej godziny, zmieniając w połowie pieczenia położenie blach.
  6. Wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać i pozostawić bezy w środku do ostygnięcia, następnie usunąć pergamin.
  7. Po upieczeniu bez roztopić czekoladę i posmarować nią obie warstwy bez. Pozostawić, aż masa stwardnieje.
  8. Wyłożyć jedną bezę pokrytą czekoladą na talerz, pokryć ją trzecią częścią bitej śmietany i malin.
  9. Ostrożnie położyć drugą bezę pokrytą czekoladą, rozsmarować połowę pozostałej śmietany i położyć połowę pozostałych malin.
  10. Na wierzchu umieścić ostatnią bezę, przybrać resztą śmietany i owoców.
  11. Polać odrobiną stopionej czekolady i podawać.