Malinowe Tortoletki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • nadzienie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 20 gramów
  • maliny - 1 szklanka
  • galaretka malinowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka i bardzo delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i odstawić na 20 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie przygotować krem: wymieszać żółtka z cukrem, dodać mąkę i mleko. Kasię rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zostawić to wystygnięcia, a następnie dodać do pozostałych składników kremu i wymieszać.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, wyciąć z niego szklanką kółeczka i włożyć je do foremek. Tak przygotowane foremki wstawić do piekarnika na 30 minut.
  4. Maliny umyć i wysuszyć a galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Po 30 minutach wyjąć tortoletki i zostawić do wystygnięcia.
  5. Gdy już wystygną, wyjąć z foremek, nałożyć do środka szprycą krem i poukładać na nim maliny. Galaretka powinna już być tężejąca więc zalewamy nią nasze tortoletki i odstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała całkowicie.
  6. Po około 30 minutach tortoletki są gotowe do zjedzenia :D W upalne dni najlepiej smakują prosto z lodówki.