Przygotowanie |
Krok 1 |
Ubijamy 3 jaja (razem białka i żółtka), dodajemy 1 szklankę cukru i pół kostki miękkiej Kasi. |
Krok 2 |
Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy dodajemy 1 szklankę mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. |
Krok 3 |
Przekładamy ciasto do formy lub tortownicy. Na wierzch kładziemy maliny i dociskamy je nieco, aby zanurzyły się w masie ciasta. |
Krok 4 |
Po około 50 minutach pieczenia w temperaturze około 180 stopni C, wyjmujemy z pieca, studzimy, wyjmujemy z formy. |
Krok 5 |
Gotowe polewamy lukrem białym, który przyrządzamy ucierając 30 dag cukru pudru na gładką masę z dodatkiem 2-3 łyżki wody, 3-4 łyżki brandy lub innego alkoholu i odrobinę soku z cytryny. Życzę smacznego. |