Malinowy cud
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • maliny - 30 dekagramów
  • lukier
  • cukier puder - 30 dekagramów
  • woda - 3 łyżki
  • brandy - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy 3 jaja (razem białka i żółtka), dodajemy 1 szklankę cukru i pół kostki miękkiej Kasi.
  2. Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy dodajemy 1 szklankę mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
  3. Przekładamy ciasto do formy lub tortownicy. Na wierzch kładziemy maliny i dociskamy je nieco, aby zanurzyły się w masie ciasta.
  4. Po około 50 minutach pieczenia w temperaturze około 180 stopni C, wyjmujemy z pieca, studzimy, wyjmujemy z formy.
  5. Gotowe polewamy lukrem białym, który przyrządzamy ucierając 30 dag cukru pudru na gładką masę z dodatkiem 2-3 łyżki wody, 3-4 łyżki brandy lub innego alkoholu i odrobinę soku z cytryny. Życzę smacznego.