Malinowy cud

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko3 sztuki
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
mąka pszenna1 szklanka
mąka ziemniaczana0.75 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
maliny30 dekagramów
Lukier:
cukier puder30 dekagramów
woda3 łyżki
brandy4 łyżki
sok z cytryny1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Ubijamy 3 jaja (razem białka i żółtka), dodajemy 1 szklankę cukru i pół kostki miękkiej Kasi.
Krok 2
Po uzyskaniu w miarę jednolitej masy dodajemy 1 szklankę mąki pszennej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 3
Przekładamy ciasto do formy lub tortownicy. Na wierzch kładziemy maliny i dociskamy je nieco, aby zanurzyły się w masie ciasta.
Krok 4
Po około 50 minutach pieczenia w temperaturze około 180 stopni C, wyjmujemy z pieca, studzimy, wyjmujemy z formy.
Krok 5
Gotowe polewamy lukrem białym, który przyrządzamy ucierając 30 dag cukru pudru na gładką masę z dodatkiem 2-3 łyżki wody, 3-4 łyżki brandy lub innego alkoholu i odrobinę soku z cytryny. Życzę smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl