| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kapustę sparz, przygotuj liście. |
| Krok 2 |
| Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj. |
| Krok 3 |
| Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem. |
| Krok 4 |
| Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki. |
| Krok 5 |
| Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. |
| Krok 6 |
| Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą. |
| Krok 7 |
| Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami. |