Małopolskie gołąbki

41


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
kapusta1 sztuka
ryż100 gramów
kasza jęczmienna100 gramów
jajko do farszu1 sztuka
garść suszonych grzybów1 sztuka
cebula1 sztuka
olej1 łyżka
śmietana 18% słodka1 szklanka
woda1 szklanka
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Kapustę sparz, przygotuj liście.
Krok 2
Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj.
Krok 3
Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki.
Krok 5
Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
Krok 6
Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą.
Krok 7
Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl