Małopolskie gołąbki
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kapusta - 1 sztuka
  • ryż - 100 gramów
  • kasza jęczmienna - 100 gramów
  • jajko do farszu - 1 sztuka
  • garść suszonych grzybów - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • śmietana 18% słodka - 1 szklanka
  • woda - 1 szklanka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę sparz, przygotuj liście.
  2. Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj.
  3. Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem.
  4. Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki.
  5. Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
  6. Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą.
  7. Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami.