Przygotowanie |
Krok 1 |
Kapustę sparz, przygotuj liście. |
Krok 2 |
Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj. |
Krok 3 |
Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem. |
Krok 4 |
Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki. |
Krok 5 |
Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. |
Krok 6 |
Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą. |
Krok 7 |
Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami. |