Małże w sosie ziołowym

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • śmietana - 125 mililitrów
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • pasternak - 1 łyżka
  • żółtko - 1 sztuka
  • wytrawne wino białe - 250 mililitrów
  • małże - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Małże wyszoruj szczoteczką i usuń włókienka.
  2. Cebulę pokrój na kostkę, a natki posiekaj.
  3. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę najlepiej w dużym garnku.
  4. Dodaj wino oraz natki i doprowadź do wrzenia.
  5. Wrzuć małże, przypraw pieprzem i gotuj pod przykryciem kilka minut. Małże wyjmij z garnka i rozłóż na talerzyki.
  6. Wywar przecedź przez ściereczkę, wlej do czystego garnka i ponownie zagotuj.
  7. Dodaj śmietanę wymieszaną z żółtkiem, dobrze wymieszaj i polej małże otrzymanym sosem.