Mandaryna
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka tortowa - 240 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olejek rumowy - 1 unit
  • masa mandarynkowa
  • kisiel pomarańczowy - 2 opakowania
  • sok z czerwonej pomarańczy - 650 mililitrów
  • cukier - 6 łyżek
  • mandarynki w puszce - 0.75 opakowań
  • masa sernikowa
  • śmietana 30% - 250 mililitrów
  • mleko - 500 mililitrów
  • sernik na zimno - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię zmiksować z cukrem pudrem. Ucierając dodać aromat, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm.
  2. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu dodać mandarynki, wymieszać. Gorący kisiel rozsmarować na przestudzonym cieście.
  4. Masę do sernika zmiksować z mlekiem. Schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie połączyć z masą sernikową, rozsmarować na wierzchu ciasta. Kisiel powinien być lekko przestudzony.
  5. Przed podaniem ciasto udekorować pozostałymi mandarynkami.