Mango chutney - VIDEO
  • 20 minut
  • 10 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mango - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • zielone jabłko - 1 sztuka
  • imbir kłącze - 5 cm
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ocet winny - 300 mililitrów
  • cukier brązowy - 260 gramów
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • kora cynamonu - 1 sztuka
  • strąk papryczki chili - 1 sztuka
  • Przyprawa Garam Masala Knorr - 3 łyżki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 ziarna
  • kardamon - 2 ziarna
  • natka kolendry - 0.5 pęczków
  • sól - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dojrzałe mango i pokrój je w grubą kostkę. Owoc oprósz solą i ułóż na durszlaku, tak aby sok, który wycieknie, można było łatwo usunąć, a następnie włóż owoc do lodówki na noc. Po tym czasie opłucz kawałki owocu pod bieżącą wodą, usuwając sól.
  2. Obierz jabłko, cebulę i imbir. Jabłko i cebulę pokrój w kostkę, a imbir zetrzyj na tarce. Posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.
  3. W garnku z żeliwnym dnem rozpuść cukier, dodaj do niego kawałek kory cynamonu, goździki i rozgniecione ziarenka kardamonu. Podgrzewaj wszystko, aż cukier zbrązowieje. Po tym czasie dodaj cebulę, imbir, chili, czosnek, ziarna czarnuszki, przyprawę Garam Masala Knorr. Całość gotuj chwilę w cukrze, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj ocet i mango. Sos duś ok. 20–30 minut, do momentu, aż zrobi się z powrotem gęsty i lepki. Dodaj do niego posiekaną natkę kolendry. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do uprzednio wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręć, ustaw dnem do góry. Chutney powinien dojrzewać w słoiku przez kilka dni.