Marcepan sztuczny

11


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia5 dekagramów
mąka10 dekagramów
woda100 mililitrów
olejek migdałowy2 szczypty
cukier puder0.5 kilogramów
Przygotowanie
Krok 1
Wodę z Kasią zagotować, aż margaryna zupełnie się rozpuści, wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska). Dokładnie ostudzić (bardzo ważne).
Krok 2
Wystudzoną masę zagniatać z cukrem, aż zrobi się plastyczna masa. Cukier dodajemy porcjami - nie wsypywać wszystkiego na raz.
Krok 3
Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.
Krok 4
Do masy można dodawać barwniki spożywcze. Po ulepieniu i pozostawieniu przez kilka dni masa ładnie zasycha i zachowuje swój kształt.
Krok 5
Ja swoje kwiatki, ulepione i wyschnięte, przechowuję w plastikowym pudełku.
Krok 6
Masę można tez szczelnie zamknąć i przechowywać w lodowce, wówczas pozostanie miękka. Gorąco polecam do ozdoby tortów.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl