Marcepan sztuczny
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • mąka - 10 dekagramów
  • woda - 100 mililitrów
  • olejek migdałowy - 2 szczypty
  • cukier puder - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z Kasią zagotować, aż margaryna zupełnie się rozpuści, wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska). Dokładnie ostudzić (bardzo ważne).
  2. Wystudzoną masę zagniatać z cukrem, aż zrobi się plastyczna masa. Cukier dodajemy porcjami - nie wsypywać wszystkiego na raz.
  3. Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.
  4. Do masy można dodawać barwniki spożywcze. Po ulepieniu i pozostawieniu przez kilka dni masa ładnie zasycha i zachowuje swój kształt.
  5. Ja swoje kwiatki, ulepione i wyschnięte, przechowuję w plastikowym pudełku.
  6. Masę można tez szczelnie zamknąć i przechowywać w lodowce, wówczas pozostanie miękka. Gorąco polecam do ozdoby tortów.