Przygotowanie |
Krok 1 |
Wodę z Kasią zagotować, aż margaryna zupełnie się rozpuści, wsypać mąkę i wymieszać (aż zrobi się kluska). Dokładnie ostudzić (bardzo ważne). |
Krok 2 |
Wystudzoną masę zagniatać z cukrem, aż zrobi się plastyczna masa. Cukier dodajemy porcjami - nie wsypywać wszystkiego na raz. |
Krok 3 |
Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść. |
Krok 4 |
Do masy można dodawać barwniki spożywcze. Po ulepieniu i pozostawieniu przez kilka dni masa ładnie zasycha i zachowuje swój kształt. |
Krok 5 |
Ja swoje kwiatki, ulepione i wyschnięte, przechowuję w plastikowym pudełku. |
Krok 6 |
Masę można tez szczelnie zamknąć i przechowywać w lodowce, wówczas pozostanie miękka. Gorąco polecam do ozdoby tortów. |