Marcepanowe ciasto z żurawiną
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jajka (M) - 5 sztuk
  • mleko - 100 mililitrów
  • masa marcepanowa - 200 gramów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • suszona żurawina - 1 szklanka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • polewa:
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • śmietanka - 100 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • żurawina w cukrze:
  • świeża żurawina - 0.5 szklanek
  • cukier - 60 gramów
  • woda - 50 gramów
  • pistacje do dekoracji - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Suszoną żurawinę zalej odrobiną gorącej wody i odstaw. W misce wymieszaj mikserem cukier, miękką Kasię i marcepan. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajka, sok z cytryny i mleko.
  2. Następnie dodaj mąkę (jedną łyżkę zostaw do oprószenia żurawiny) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Żurawinę odsącz na sicie i oprósz łyżką mąki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  3. Formę posmaruj Kasią i oprósz bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i piecz około 40 minut w 180 st.C.
  4. W tym czasie z cukru i wody ugotuj syrop, włóż do niego żurawinę. Gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia i trzymaj w syropie, aż wystygnie. Żurawinę wyjmij z syropu i obtocz w cukrze. Połóż na pergaminie i odstaw do wyschnięcia.
  5. W rondelku podgrzej śmietankę i Kasię, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Przestudź.
  6. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, polej polewą, udekoruj żurawinami i posiekanymi pistacjami.