Marcepanowy zajączek

6


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier puder200 gramów
jajko4 sztuki
mąka340 gramów
proszek do pieczenia10 gramów
sok z 1 cytryny1 sztuka
Przełożenie:
dżem 3 łyżki
Wierzch:
masa marcepanowa500 gramów
cukier puder150 gramów
kakao1 łyżeczka
kolorowa posypka1 opakowanie
kolorowe cukiereczki1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.
Krok 2
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, dodawaj najpierw po jednym żółtku, a następnie połowę mąki.
Krok 4
Do ciasta dodaj sok z cytryny i resztę mąki, ponownie wymieszaj mikserem.
Krok 5
Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 6
Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Piecz około 40 minut w 180st C. Lekko przestudzone ciasto odwróć do góry dnem. Jeżeli ciasto zbyt urosło w „stożek”, zetnij go tak, by jego powierzchnia była prawie równa.
Krok 7
Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj cienko dżemem i złóż ponownie.
Krok 8
Ostrym nożem wytnij z ciasta uszy zajączka.
Krok 9
Ostre krawędzie ciasta lekko zetnij, by stały się bardziej owalne.
Krok 10
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, by nie kleiła się do rąk, a następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek grubości kilku milimetrów.
Krok 11
Masą obklej poszczególne części tortu. Resztki masy wymieszaj z kakao.
Krok 12
Łyżeczkę cukru wymieszaj z odrobiną gorącej wody i posmaruj nią wierzch ciasta.
Krok 13
Z masy zrób wałeczki i ułóż z nich buzię zajączka. Oczy i nosek zrób z cukiereczków, a ubranko z kolorowej posypki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl