Przygotowanie |
Krok 1 |
Oddziel żółtka od białek. |
Krok 2 |
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. |
Krok 3 |
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, dodawaj najpierw po jednym żółtku, a następnie połowę mąki. |
Krok 4 |
Do ciasta dodaj sok z cytryny i resztę mąki, ponownie wymieszaj mikserem. |
Krok 5 |
Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. |
Krok 6 |
Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Piecz około 40 minut w 180st C. Lekko przestudzone ciasto odwróć do góry dnem. Jeżeli ciasto zbyt urosło w „stożek”, zetnij go tak, by jego powierzchnia była prawie równa. |
Krok 7 |
Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj cienko dżemem i złóż ponownie. |
Krok 8 |
Ostrym nożem wytnij z ciasta uszy zajączka. |
Krok 9 |
Ostre krawędzie ciasta lekko zetnij, by stały się bardziej owalne. |
Krok 10 |
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, by nie kleiła się do rąk, a następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek grubości kilku milimetrów. |
Krok 11 |
Masą obklej poszczególne części tortu. Resztki masy wymieszaj z kakao. |
Krok 12 |
Łyżeczkę cukru wymieszaj z odrobiną gorącej wody i posmaruj nią wierzch ciasta. |
Krok 13 |
Z masy zrób wałeczki i ułóż z nich buzię zajączka. Oczy i nosek zrób z cukiereczków, a ubranko z kolorowej posypki. |