Marcepanowy zajączek
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 200 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 340 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • przełożenie
  • dżem - 3 łyżki
  • wierzch
  • masa marcepanowa - 500 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • kakao - 1 łyżeczka
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie
  • kolorowe cukiereczki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, dodawaj najpierw po jednym żółtku, a następnie połowę mąki.
  4. Do ciasta dodaj sok z cytryny i resztę mąki, ponownie wymieszaj mikserem.
  5. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Piecz około 40 minut w 180st C. Lekko przestudzone ciasto odwróć do góry dnem. Jeżeli ciasto zbyt urosło w „stożek”, zetnij go tak, by jego powierzchnia była prawie równa.
  7. Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj cienko dżemem i złóż ponownie.
  8. Ostrym nożem wytnij z ciasta uszy zajączka.
  9. Ostre krawędzie ciasta lekko zetnij, by stały się bardziej owalne.
  10. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, by nie kleiła się do rąk, a następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek grubości kilku milimetrów.
  11. Masą obklej poszczególne części tortu. Resztki masy wymieszaj z kakao.
  12. Łyżeczkę cukru wymieszaj z odrobiną gorącej wody i posmaruj nią wierzch ciasta.
  13. Z masy zrób wałeczki i ułóż z nich buzię zajączka. Oczy i nosek zrób z cukiereczków, a ubranko z kolorowej posypki.