Marchewkowa lasagne
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 800 gramów
  • ser cheddar - 250 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • mleko - 500 mililitrów
  • mąka - 100 gramów
  • masło - 50 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • makaron Lasagne - 300 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Mąkę podsmaż na maśle (należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Wlej mleko, wymieszaj i podgrzej.
  3. Zdejmij z ognia i dodaj 60 g startego żółtego sera, roztrzepane jajka i marchewkę. Wymieszaj i przypraw gałką muszkatołową, delikatem Knorr i pieprzem.
  4. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę masy marchewkowej, przykryj makaronem, znów masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron.
  5. Całość posyp resztą startego sera. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 °C. Lasagne posyp posiekaną natką pietruszki.