Przygotowanie |
Krok 1 |
Najpierw do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na puszystą masę. |
Krok 2 |
Potem kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodą, olej, cynamon i miksujemy. |
Krok 3 |
Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Ścieramy ją na tych małych podłużnych oczkach (nie odciskamy z soku). |
Krok 4 |
Smarujemy blachę Kasią i wlewamy masę. |
Krok 5 |
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st. |
Krok 6 |
Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z blachy. Ciasto należy przekroić wzdłuż na połowę. |
Krok 7 |
Rozdzielamy połowy i przygotowujemy krem budyniowy. 2 budynie mieszamy z 0,5 l mleka i zagotowujemy, aż zacznie gęstnieć (ale trzymamy na ogniu, aż zrobi się nie tyle gęste na kamień, a trochę jeszcze wodniste), studzimy. |
Krok 8 |
Kiedy wystygnie wsypujemy cukier puder, pokrojoną na kostkę Kasię i miksujemy. |
Krok 9 |
Dodajemy jeszcze olejek zapachowy według uznania. |
Krok 10 |
Potem smarujemy dolną część ciasta i składamy całość. |
Krok 11 |
Na koniec polewa: Wszystkie składniki polewy wrzucamy po prostu do garnuszka i mieszając do całkowitego rozpuszczenia gotujemy. |
Krok 12 |
Jeśli chodzi o Kasię dodajemy jakąś 1/3 część kostki. |
Krok 13 |
Kiedy wszystko staje się jednolitą masą (nie należy dopuścić do zagotowania) smarujemy wierzch ciasta. Polewa jest dość płynna i szybko zastyga. |
Krok 14 |
Całość wkładamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach kiedy wszystko stężeje i przejdzie aromatem polewy i kremu. SMACZNEGO! :-) |