Marchewkowe

24


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
olej1 szklanka
cukier2 szklanki
jajko4 sztuki
marchew starta na drobno2 szklanki
mąka3 szklanki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona1.5 łyżeczek
cynamon1 łyżeczka
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier puder1 szklanka
mleko0.5 litrów
budyń2 opakowania
olejek migdałowy1 opakowanie
Polewa:
mleko3 łyżki
cukier3 łyżki
kakao3 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Najpierw do miski wbijamy jajka i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2
Potem kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodą, olej, cynamon i miksujemy.
Krok 3
Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Ścieramy ją na tych małych podłużnych oczkach (nie odciskamy z soku).
Krok 4
Smarujemy blachę Kasią i wlewamy masę.
Krok 5
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min. w temperaturze 180 st.
Krok 6
Kiedy ciasto przestygnie wyjmujemy z blachy. Ciasto należy przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 7
Rozdzielamy połowy i przygotowujemy krem budyniowy. 2 budynie mieszamy z 0,5 l mleka i zagotowujemy, aż zacznie gęstnieć (ale trzymamy na ogniu, aż zrobi się nie tyle gęste na kamień, a trochę jeszcze wodniste), studzimy.
Krok 8
Kiedy wystygnie wsypujemy cukier puder, pokrojoną na kostkę Kasię i miksujemy.
Krok 9
Dodajemy jeszcze olejek zapachowy według uznania.
Krok 10
Potem smarujemy dolną część ciasta i składamy całość.
Krok 11
Na koniec polewa: Wszystkie składniki polewy wrzucamy po prostu do garnuszka i mieszając do całkowitego rozpuszczenia gotujemy.
Krok 12
Jeśli chodzi o Kasię dodajemy jakąś 1/3 część kostki.
Krok 13
Kiedy wszystko staje się jednolitą masą (nie należy dopuścić do zagotowania) smarujemy wierzch ciasta. Polewa jest dość płynna i szybko zastyga.
Krok 14
Całość wkładamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach kiedy wszystko stężeje i przejdzie aromatem polewy i kremu. SMACZNEGO! :-)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl