Marchewkowe burgery z sezamem
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza bulgur - 150 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki
  • marchew - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • płatki owsiane - 80 gramów
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • biały sezam - 60 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta z dodatkiem przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie odcedź i odstaw na bok do ostygnięcia.
  2. Cebulę oraz marchew zetrzyj na tarce do miski z kaszą. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane i pietruszkę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  4. Z farszu przygotuj ok 20 małych burgerów i posyp sezamem.
  5. Smaż na patelni teflonowej z olejem ok 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.