Marchewkowe z jabłkiem
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • starta marchewka - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • kwaśne jabłka - 1 sztuka
  • orzechy - 1 garść
  • rodzynki - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Jaja utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem.
  2. Marchew wymieszać z roztopioną Kasią, dodać do ciasta, wsypać orzechy, rodzynki i pokrojone w kostkę jabłko.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 st. ok. 40 min.
  4. Ciasto można polać polewą czekoladową.