Marchewkowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 350 gramów
  • mąka - 350 gramów
  • mąka ziemniaczana - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  2. Marchew zetrzyj na drobnej tarce i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.
  3. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  4. Ciągle ucierając dodaj rozpuszczoną Kasię i marchewkę.
  5. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej Kasią i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz 40-50 minut.