Marchwiak

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • drobno posiekana marchew - 2 szklanki
  • olej - 1.3 szklanek
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego naczynia i bardzo starannie zmiksować.
  2. Wlać ciasto do (wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą) dużej tortownicy.
  3. Wierzch przykryć folią aluminiową (nakłuć ją kilka razy).
  4. Piec około 2 godzin w temperaturze 180 stopni C.
  5. Gdy ciasto dobrze ostygnie, można je przekroić i przełożyć z kremem z budyniu (może być karpatkowy).