Marczello

9


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko6 sztuk
mąka pszenna0.75 szklanek
mąka ziemniaczana0.25 szklanek
cukier0.5 szklanek
kakao2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Krem:
czekolada mleczna1 opakowanie
cukier0.5 szklanek
baton Pawełek czekoladowy3 sztuki
żółtka3 sztuki
mleko0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1.5 sztuk
wódka2 łyżki
wiśnie1 słoik
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dodając po jednym żółtku. Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć, dodać olej. Piec w formie (24x34 cm) 25 min w temp 160 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
Krok 2
W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki. Wystudzić. Kasię utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.
Krok 3
Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym wymieszanym z wódką. Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch), poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu. Dowolnie udekorować. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl