Marczello
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 160 C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • czekolada mleczna - 1 opakowanie
  • cukier - 0.5 szklanek
  • baton Pawełek czekoladowy - 3 sztuki
  • żółtka - 3 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • wódka - 2 łyżki
  • wiśnie - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dodając po jednym żółtku. Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć, dodać olej. Piec w formie (24x34 cm) 25 min w temp 160 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
  2. W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki. Wystudzić. Kasię utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.
  3. Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym wymieszanym z wódką. Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch), poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu. Dowolnie udekorować. Smacznego!