Markizy z marmoladą
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • twarda marmolada - 100 gramów
  • cukier puder do oprószenia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze wymieszaj obie mąki z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i miękką Kasią.
  2. Następnie wyłóż na przesypany mąką stół i szybko zagnieć ciasto.
  3. Ciasto przenieś na papier do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
  4. Z ciasta wykrawaj prostokąty o bokach 6 i 7 cm, wycinając w co drugim foremką serduszko.
  5. Resztki ciasta zagnieć ponownie i czynność powtórz.
  6. Ciasteczka razem z folią przełóż na blachę w piekarniku.
  7. Piecz 20 min. w 180 st. C.
  8. Wystudzone ciasteczka smaruj marmoladą i składaj po dwa.
  9. Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.