Marmurkowe babeczki z bitą śmietaną i owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 30 dekagramów
  • żółtko jajka - 2 sztuki
  • cukier - 10 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • Śmietanka 36% - 1 szklanka
  • cukier puder - 2 łyżki
  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i przesiać przez sito.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę Kasię i posiekać nożem.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do Kasi i zagnieść ciasto.
  4. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć ciasto do lodówki na 1 godzinę.
  5. Schłodzone ciasto pokroić na kawałki, posypać kakao i delikatnie zlepić.
  6. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim foremki wcześniej wysmarowane Kasią.
  7. Piec około 20 minut w 180'C.
  8. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
  9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem.
  10. Na gotowe babeczki nałożyć słodką śmietanę i udekorować owocami.