Marokański kurczak
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 600 gramów
  • Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
  • miód - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżeczek
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • Kminek z Polski Knorr - 2 łyżeczki
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • białe wytrawne wino - 250 mililitrów
  • limonka - 1 sztuka
  • olej - 60 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka smaż na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
  2. Cebulę pokrój w plastry i smaż na tej samej patelni, aż zmięknie.
  3. Zmiksuj w blenderze miód, czosnek, papryczkę chili, cynamon, suszoną kolendrę, kminek do jednolitej masy.
  4. Następnie wlej wino, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj.
  5. Otrzymany sos wlej na patelnię i pozostaw na 15 minut, po czym zalej nim kurczaka.
  6. Piecz z nakryciem z folii aluminiowej w 180 °C przez 30 minut. Podawaj np. z kuskusem i liśćmi kolendry.