Marynowany kurczak z grilla zimową porą
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • cukier brązowy - 50 gramów
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 8 łyżek
  • cola - 50 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 7 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaki umyj, osusz i skrop oliwą, a następnie obsmaż z obu stron na grillowej patelni.
  2. Obsmażone mięso przełóż do rękawa do pieczenia. Przyprawę Knorr wymieszaj z ketchupem, colą oraz cukrem i dodaj do rękawa.
  3. Rękaw zepnij spinką i całą jego zawartość dokładnie wymieszaj, potrząsając woreczkiem. Następnie umieść go w nagrzanym do 180 °C piekarniku na 50 minut.
  4. Po tym czasie woreczek rozetnij i dopiecz mięso jeszcze przez 10 minut. Gotowe kurczaki podawaj z warzywami lub chrupiącą sałatą.