Marysieńka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 170'- 180'C °C

Składniki:

  • jajko - 7 sztuk
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • mielone orzechy włoskie - 25 dekagramów
  • białko jajka - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 20 dekagramów
  • miód - 1.5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • żółtko jajka - 5 sztuk
  • cukier kryształ - 20 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 1.5 łyżek
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • mleko - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Placek I: Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blachę i piec 30-40 min. w 180' C. Zimne przekroić na pół.
  2. Placek II: Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy (ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki. Wymieszać i piec 30-40 min. w 180'C.
  3. Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń.
  4. Utrzeć Kasię dodając zimny budyń.
  5. Ułożyć pierwszą część biszkoptu, położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu.
  6. Wierzch zalać polewą czekoladową. Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się skladników. Nie gotować.