Masa do wykonywania ozdób tortów i ciast
  • 30 minut
  • Trudne

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 sztuk
  • woda - 80 mililitrów
  • mąka - 0.5 szklanek
  • cukier puder - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek.
  2. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy Kasię i rozpuszczamy na ogniu, gdy już Kasia się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.
  3. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
  5. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
  6. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.
  7. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe.
  8. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor).
  9. I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.
  10. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.
  11. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.
  12. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.