Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olej - 0.5 szklanek
  • maślanka - 0.75 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • aromat waniliowy - 3 łyżeczki
  • czarne jagody - 50 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć.
  2. Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.
  3. Ciasto wylać do foremki o wymiarach 20x30 cm.
  4. Na wierzch ciasta wysypać jagody, a na to posypać kruszonkę.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut.
  6. 15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temp.do 180 stopni. Smacznego!