Maślankowe ciasto z jagodami i kruszonką

5


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
mąka2.5 szklanki
cukier0.75 szklanek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
olej0.5 szklanek
maślanka0.75 szklanek
jajko4 sztuki
aromat waniliowy3 łyżeczki
czarne jagody50 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wsypać mąkę, cukier. Dodać olej, jajka, aromat. Proszek do pieczenia wymieszać z maślanką i chwilkę odczekać aż maślanka wyraźnie zacznie rosnąć.
Krok 2
Wtedy dodać do składników w misce. Całość wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Krok 3
Ciasto wylać do foremki o wymiarach 20x30 cm.
Krok 4
Na wierzch ciasta wysypać jagody, a na to posypać kruszonkę.
Krok 5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 50-60 minut.
Krok 6
15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temp.do 180 stopni. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl