Maślankowo-owocowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • maślanka - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • śliwki węgierki - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną masę.
  2. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i po kolei żółtka.
  3. Dodać rozpuszczoną Kasię, utrzeć na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Na przemian dodawać maślankę i mąkę, cały czas ucierając.
  5. Blaszkę 30x25cm wyłożyć papierem, wylać ciasto, wyłożyć pokrojone owoce.
  6. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec około 1h w temperaturze 180º C.